Att tänka på när du väljer hemsida till ditt företag

De allra flesta företag behöver en hemsida. Det gäller oavsett om man säljer produkter eller tjänster, oavsett om det är enbart en person eller flera. Självklart finns det enstaka undantag men hemsidan är idag den självklara vägen för att hitta information om företaget. Frågan är därmed inte om företaget behöver en hemsida – utan vilka funktioner som hemsidan behöver ha.

E-handel eller information?

Det som främst skiljer mellan olika företagshemsidor är vilka komplexa system som behöver finnas bakom. Är det exempelvis en E-handel krävs olika betalningslösningar med automatiska mail och kvitton som skapas. Andra system kan vara bokningssystem eller automatiskt uppdaterade lagersaldon som även är kopplade till den fysiska butiken.

Å andra sidan finns de enklare informativa hemsidorna. Ofta hittas dessa inom tjänstesektorn. Det kan exempelvis vara ett städföretag, ett byggföretag eller en skribent. Tjänster som presenteras på några enkla undersidor och som sedan kompletteras med kontaktinformation.
Självklart är det stor skillnad mellan dessa företags verksamheter och hur komplex hemsidan behöver vara.

Eget system eller WorldPress?

Det finns ett par riktigt stora system som kan användas för att bygga hemsidor. Här kan exempelvis WorldPress och Joomla nämnas. De flesta webbyråer väljer att fokusera på WorldPress eftersom det är det vanligaste publiceringsverktyget som även kan anpassas genom att egna plugin kan programmeras och interageras med resterande innehåll.

De som vill ha en flexibel hemsida som kan ändras av nästan vilken webbyrå som helst bör välja
WorldPress.

Färdig mall – eller egenbyggd sida?

Det finns flera företag som erbjuder färdiga hemsidemallar via deras egna system. Därmed kan man som E-handlare eller annat företag, mycket snabbt komma igång med den egna sidan. Allt finns där och man väljer själv vilka produkter, sidor och betalningslösningar som ska användas. Däremot brukar det vara en månadskostnad på abonnemang på dessa tjänster.

Det andra alternativet är att skapa en hemsida helt anpassat till det företag man har. Det kan
visserligen skapa en högre initial kostnad men samtidigt är man inte begränsad till de funktioner och avtal som dessa färdiga lösningar erbjuder.