Kan ett billigt webbhotell vara ett bra webbhotell?

När något är billigt blir vi misstänksamma. För de flesta signalerar ett högt pris hög kvalitet, och tvärtom. Det finns till exempel en studie där folk fick testa vin. Det var samma vin men olika priser angavs. Vin med högre pris fick ett högre betyg trots att smaken var densamma!

När vi ska välja bra webbhotell är det samma tankar som drar igång. Om du kan få webbhosting för 30 kronor i månaden vet du att det inte kommer att vara samma sak som en tjänst som kostar tio gånger mer. Det kan det ju inte vara…

Fast är det här samma sak som att tro att ett billigt webbhotell inte kan vara bra?

Precis som när du väljer webbyrå eller CMS har priset en betydelse. Men inom webbutveckling har vi olika behov. Det är inte som att dricka vin då det för det mesta handlar om att få en god smak och rätt alkoholhalt. Om du till exempel bara behöver hosting för en enklare blogg kan ju ett billigt webbhotell som ger gott stöd för en sajt vara mer än tillräckligt.

Vad är ett bra webbhotell för dig?

Frågan du måste ställa dig är vad ett webbhotell ska ha för att vara bra för dig. Om det räcker med normal hastighet och mindre utrymme kan ett billigt webbhotell vara ett bra webbhotell. Sedan ska vi komma ihåg att allting är relativt.

Låt oss säga att du behöver ett maximalt stöd med allt från egen server till obegränsade SSL certifikat och IP-nummer. Då kan det ju vara så att ett webbhotell kan anses vara billigare än andra för att det kostar mindre men ändå ger dig det du är ute efter.

Oavsett om du väljer ett billigt eller ett dyrt webbhotell måste du komma ihåg att undersöka vad andra säger om tjänsten. Att betala minimalt för webbhosting som inte fungerar är ingen hit. Men om du ser att andra är nöjda med webbhotellet och du inser att deras billiga paket kommer att täcka för dina behov är det ju ingen större risk att testa.

Summering

Billiga webbhotell kan absolut vara bra webbhotell så länge som de erbjuder det stöd du har behov av och har ett gott rykte. Dessutom kan dyrare webbhosting ändå anses vara billig om den är billigare än andra alternativ inom samma kategori.