Blogg

Vem är Aje Philipson?

Mannen, myten, legenden. Kanske har du sett hans namn i dagspressen, eller kanske har du sett hans fru – TV-profilen Bathina Philipson – medverka i Let’s Dance. Men vem är Aje Philipson egentligen? Låt oss gå tillbaka till året 1943 mitt under ett rasande världskrig då Anders Gunnar Philipson, mer känd som Aje, föddes i Stockholm.

Ajes föräldrar var Gunnar och Märtha Philipson. Gunnar hade i början av 1900-talet grundat det företag som skulle växa till att bli ett bilimperium: Philipson Bil AB. I begynnelsen ägnade sig företaget främst åt försäljning av bilar och reparationer. Med tiden kom verksamheten även att omfatta bilimport, finansiering och mycket mer, samt en mängd fastighetsköp, där bland annat hotellverksamhet ingick.

Aje Philipsons förmögenhet

Då Gunnar avled år 1970 efterlämnade han en förmögenhet på 139 miljoner kronor och Aje och hans två andra syskon kom även att ärva 45 % av aktierna i Philipson Bil AB. Aje Philipson är i dag själv företagare och driver bland annat företaget Skenäs AB samt godset Skenäs med anor från 1600-talet. Aje Philipsons förmögenhet är med andra ord ingenting att fnysa åt, utan är ganska stor.

Aje Philipsons barn

I dag är Aje Philipson som tidigare nämnt gift med Bathina Philipson, känd från bland annat Let’s Dance och programmet Tillsammans med Strömstedts. Men det är inte första gången han har gift sig och han har även 9 barn med tre olika kvinnor. Aje Philipsons alla fruar och deras barn tillsammans kommer att gås igenom nedan.

Philipsons första äktenskap var med Grete Qviberg, ett förhållande som varade i femton år, från 1967 till 1982. De fick tre barn tillsammans, varav det äldsta är Nina Philipson som i dag driver en framgångsrik kommunikationsbyrå där även den yngre systern Anja arbetar. Yngst är Anders Philipson som i dag är en känd profil i nöjeslivet i Stockholm.

Några år efter att Aje och Grete gått skilda vägar träffade han Gisela Schöön som han gifte sig med 1986, ett förhållande som skulle komma att vara till år 2000. Tillsammans fick de barnen Viktor, Johan och Louise. Den äldsta sonen Viktor har även han figurerat en del i pressen och har ett barn tillsammans med Carolina Gynning.

Det var först 2004 som Aje gifte sig med sin nuvarande maka Bathina. Tillsammans har även de tre barn; Axel, Hugo och Märta. Än är de för unga för att ha egna karriärer, figurera i skvallerpressen eller bli stureplansprofiler, men vad som väntar dem i framtiden får vi vänta och se.

Alla Aje Philipsons bilar

Som son till en bilmagnat är det kanske inte så värst konstigt att Aje själv har en passion för bilar. Med en samling som består av över hundra fordon är det med andra ord en rejäl kollektion han har. Det är inte heller vilka bilar som helst. 

Samlingen består av bland annat exklusiva bilar från Mercedes, Porsche och ett antal Ferrari och Lamborghini. Men i samlingen ingår inte endast den typen av bilar som de allra flesta bara kan drömma om. Där går även att finna en och annan äldre SAAB.

Vad gör Aje Philipson när han inte samlar bilar?

Medan hans bilsamling är minst sagt imponerande är även Aje Philipsons umgänge något värt uppmärksamhet. Sedan unga dagar har Aje Philipson varit en god vän till kung Carl XVI Gustaf och de förblir även goda vänner och umgås än i dag.

Hur skulle man kunna sammanfatta Aje Philipsons liv? Han har utan tvekan levt ett spännande liv som en hel del säkert skulle kunna avundas. Aje föddes in i förmögenhet och kom att ärva en betydande del av det bilimperium hans far grundade för över hundra år sedan. 

Hans flera äktenskap resulterade i en stor skara barn med många årtionden mellan det äldsta och det yngsta barnet. Hur mycket hans bilsamling mest är för syns skull och hur mycket han faktiskt kör dem kan man bara spekulera om, men att det är en imponerande samling går inte att förneka.

Under hela sitt liv har Aje Philipson figurerat mycket i pressen tack vare sin bakgrund, rikedom och nära relation till kungafamiljen. Det förefaller inte särskilt otroligt att detta skulle fortsätta även i framtiden och vi kommer förmodligen få höra mycket mer om Aje Philipsons liv.