Blogg

Hur du ser till att din information är säker online

Att se till att din information och data är säker online är avgörande i dagens sammankopplade värld. Cyberbrottslingar hittar ständigt nya sätt att utnyttja sårbarheter, vilket gör det viktigt att skydda dina digitala tillgångar. Effektiva säkerhetsåtgärder kan förhindra identitetsstöld, ekonomisk förlust och att ditt rykte tar skada.

Genom att skydda dina personuppgifter kan du undvika att falla offer för bedrägerier, nätfiskeattacker och andra cyberhot. Att se till att din information är säker bidrar dessutom till ett säkrare internet för alla, eftersom det hjälper till att förhindra spridning av skadlig programvara och andra skadliga aktiviteter. 

Att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att skydda din information online är en viktig aspekt av ett ansvarsfullt digitalt medborgarskap.

Säkerhet online är ännu viktigare när du hanterar känsliga uppgifter eller pengar

När du hanterar känslig information och pengar online, exempelvis vid finansiella transaktioner eller odds och betting, blir vikten av att säkra din information ännu mer kritisk. Cyberbrottslingar riktar ofta in sig mot plattformar likt detta på grund av den höga volymen av finansiella transaktioner, vilket gör att de potentiella belöningarna är lukrativa. 

Om du förbiser detta kan det leda till ekonomiska förluster, obehörig åtkomst till dina konton och till och med identitetsstöld. Att använda robusta säkerhetsåtgärder bevarar inte bara din personliga och ekonomiska information, men gör även att du kan njuta av en mer underhållande och säker spelupplevelse.

Detta gäller självklart oavsett om du väljer att spela hos en svensk aktör, eller om du väljer betting utan svensk licens.

5 viktiga tips på hur du säkrar din information online

Nedan är viktiga exempel:

Använd starka och unika lösenord

Skapa komplexa lösenord som innehåller en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialtecken. Använd olika lösenord för vart och ett av dina konton online. Du kan även använda en lösenordshanterare som hanterar detta automatiskt och på ett väldigt säkert sätt.

Du bör heller aldrig dela med dig av ditt lösenord, inte ens till nära och kära. 

Aktivera tvåfaktorsautentisering (2FA)

När det är möjligt bör du aktivera tvåfaktorsautentisering på dina konton. Detta lägger till ett extra lager av säkerhet genom att du måste verifiera din identitet med en andra faktor, till exempel ett textmeddelande eller en autentiseringsapp.

Vissa aktörer erbjuder även ännu fler alternativ, vilket gör att du kan utöka säkerheten ytterligare.

Uppdatera både programvara och dina enheter

Uppdatera dina operativsystem, webbläsare och appar regelbundet för att säkerställa att du får ta del av de senaste säkerhetsuppdateringarna. Detta hjälper till att skydda dina enheter mot kända sårbarheter. Om du förbiser detta ger du de cyberkriminella en stor fördel, något du säkerligen vill undvika.

Var försiktig med offentliga nätverk

Undvik att använda offentliga Wi-Fi-nätverk för känsliga aktiviteter som exempelvis finansiella transaktioner eller spel med pengar. Anledningen till detta är att dessa nätverk sällan är optimala när det gäller säkerhet, samt är stora måltavlor för cyberkriminella. Om du måste använda ett offentligt Wi-Fi bör du använda ett virtuellt privat nätverk (VPN) för att kryptera din anslutning.

Installera säkerhetsprogramvara

Installera ett välrenommerat antivirus- och anti-malware-program på dina enheter och håll dem uppdaterade. Detta förhindrar inte bara att virus installeras på enheten, men kan även ta bort befintliga virus och skadliga program, samt har möjlighet att blockera både hemsidor och appar som kan vara skadliga för din enhet.