Blogg

Hur lång uppsägningstid har jag?

När du är anställd på en arbetsplats brukar det finnas ett kollektivavtal, och i det regleras även din uppsägningstid. De gånger det inte finns ett kollektivavtal är det Lagen om anställningsskydd (LAS) som gäller. Däri är det också reglerat hur uppsägningstiden ska se ut. Vid egen uppsägning kan det vara ett spann på en till tre månader. Vanligaste är en månad.

Svaret på frågan ”Hur lång uppsägningstid har jag?” kan alltså variera. Nedan gås några specifika situationer igenom.

Hur lång uppsägningstid har jag om jag blir uppsagd?

Det finns olika kollektivavtal som reglerar hur lång en uppsägningsperiod är. Därför är det svårt att säga säkert hur lång uppsägningstid du har om du blir uppsagd. Du kan även ha ett avtal skrivet med din arbetsgivare. Men det absolut vanligaste är att man har en månad på sig. Om en arbetsgivare vill säga upp dig har du alltså en månad kvar att jobba.

”Hur lång uppsägningstid har jag om jag säger upp mig?” brukar många också undra. Om du själv vill säga upp dig ska du även då jobba kvar en månad. Har du semestertid kvar att ta ut kan den dras ifrån de dagar du skulle jobbat. Det innebär då att du kan sluta lite tidigare än efter en månad.  

Hur lång uppsägningstid har jag vid provanställning?

Att vara provanställd är en av de mest vanliga formerna innan du blir anställd på riktigt. Det är trots allt ett sätt att komma in på ett företag och så småningom få en fast anställning. Blir du däremot uppsagd, eller själv kommer på att du vill säga upp dig under din provanställning, är det mycket enklare än om du har en fast anställning.

När det gäller en provanställning kan du få gå redan efter två veckor. Har du däremot ett kollektivavtal kan det hända att du har en längre uppsägningstid och får vara kvar en hel månad efter uppsägningen. Det är alltid bra att kontrollera vad som gäller innan du säger upp dig själv.