Blogg

Hur länge gäller teoriprovet?

För att ta körkort krävs det att både teoriprovet och uppkörningen (eller körprovet) blir godkända, men det kan vara lite krångligt att förstå sig på exakt hur allt ska gå till. Det är minst sagt en djungel av information och regler. I vilken ordning ska det göras? Hur lång tid får det gå mellan de två delarna? Hur länge gäller teoriprovet? Vad gäller för olika typer av körkort? Och vad händer om en av delarna blir underkänd? 

Teoriprovet är den teoretiska delen av de två proven. Det består av 70 frågor, varav 5 är testfrågor som inte räknas in i resultatet. För att klara teoriprovet krävs 52 av maximalt 65 poäng. Både teoriprov och uppkörning bokas via Trafikverkets hemsida, men för att körprovet ska få genomföras krävs ett godkänt och giltigt teoriprov. Teoriprovet måste alltså genomföras först, och om det blir underkänt måste det göras om (med ett godkänt resultat såklart) innan uppkörningen får genomföras.

Hur länge gäller teoriprovet för B-körkort?

B-behörigheten gäller för personbil och lätt lastbil. Ett godkänt teoriprov för B-körkort är just nu giltigt i 6 månader från datumet då det genomfördes. Detta är en av de många regler som förändrats under covid-19-pandemin, allt för att försöka minska smittspridningen. Du har alltså 6 månader på dig att klara din uppkörning efter att du lyckats med teoriprovet, för att få ditt körkort.

Den ordinarie giltighetstiden är egentligen 4 månader, men giltighetstiden har tillfälligt förlängts eftersom mängden körprovstider minskade under pandemin. 6-månadersregeln gäller för teoriprov genomförda mellan 1 mars 2020 och 30 september 2022, och därefter återgår det till de 4 månader som det var innan världen vändes upp och ner.

Hur länge gäller teoriprovet för mc och övriga körkort?

Vill du ta körkort för något annat än personbil eller lätt lastbil? För flera av de andra behörigheterna, alltså utöver B-körkort, är teoriprovet giltigt i ett helt år. Här följer en lista över vilka behörigheter detta gäller för:

  • BE-behörighet (bil med tungt släp)
  • A-behörighet (A1, A2 eller A – motorcykel med olika specifikationer)
  • C-behörighet (tung lastbil)

D-behörighet (D1, D1E, D och DE – buss med olika specifikationer)