Blogg

hur mycket är en matsked

En matsked är till stor hjälp när du skall portionera olika ingredienser i din matlagning. Matskeden är ett volymmått. Den vikt du portionerar ut med hjälp av en matsked beror därför på ingrediensernas densitet. En matsked smör väger med all sannolikhet mer än en matsked mjöl. 

Hur mycket är en matsked i gram?

En matsked har en volym på 15 milliliter. Hur många gram du kan fylla i en matsked beror helt och hållet på vilken ingrediens det handlar om och vilken volymvikt som gäller för respektive ingrediens. Vad betyder volymvikt eller densitet? De flesta vet att en liter vatten väger ett kg, vilket gör att vatten har volymvikten 1,0. I en matsked med volymen 15 milliliter får du därför plats med 15 gram vatten.

Låt oss lista några kända volymvikter för de ingredienser som vanligtvis förekommer i matlagning. Med listans hjälp kan du sedan beräkna hur mycket en matsked är i gram.

  • Smör (fast) 0,95
  • Vetemjöl 0,60
  • Salt 1,25
  • Strösocker 0,85
  • Sirap 1,40
  • Kakao 0,40

För att omvandla en matsked av respektive ingrediens till vikt i gram, multiplicerar du helt enkelt volymvikt enligt ovan med 15. En matsked vetemjöl väger därmed 9 gram (0,6 x 15). 

Hur mycket är en matsked smör i gram?

I ett tidigare stycke antogs att en matsked smör sannolikt väger mer än en matsked mjöl. Vi gör samma beräkning som ovan och finner att en matsked fast smör väger 14,3 gram. Smör är med andra ord tyngre än vetemjöl, vilket visar att det tidigare antagandet var korrekt.