HomeBlogghur mycket är en matsked

hur mycket är en matsked

Datum:

Relaterat

Varför är det viktigt med User Experience (UX) design?

User Experience (UX) design handlar om att skapa en...

Topp 10 trender inom webbdesign: Utforska senaste designkoncepten och teknikerna

Webbdesign har utvecklats mycket under de senaste åren och...

Hur du marknadsför produkter och tjänster på bästa sätt

En av de svåraste aspekterna av att börja erbjuda...

Passa på att ta hand om dig själv nu i sommar

Sommar, sol och ledighet är användbara för att ta...

Hur du ser till att din information är säker online

Att se till att din information och data är...

En matsked är till stor hjälp när du skall portionera olika ingredienser i din matlagning. Matskeden är ett volymmått. Den vikt du portionerar ut med hjälp av en matsked beror därför på ingrediensernas densitet. En matsked smör väger med all sannolikhet mer än en matsked mjöl. 

Hur mycket är en matsked i gram?

En matsked har en volym på 15 milliliter. Hur många gram du kan fylla i en matsked beror helt och hållet på vilken ingrediens det handlar om och vilken volymvikt som gäller för respektive ingrediens. Vad betyder volymvikt eller densitet? De flesta vet att en liter vatten väger ett kg, vilket gör att vatten har volymvikten 1,0. I en matsked med volymen 15 milliliter får du därför plats med 15 gram vatten.

Låt oss lista några kända volymvikter för de ingredienser som vanligtvis förekommer i matlagning. Med listans hjälp kan du sedan beräkna hur mycket en matsked är i gram.

  • Smör (fast) 0,95
  • Vetemjöl 0,60
  • Salt 1,25
  • Strösocker 0,85
  • Sirap 1,40
  • Kakao 0,40

För att omvandla en matsked av respektive ingrediens till vikt i gram, multiplicerar du helt enkelt volymvikt enligt ovan med 15. En matsked vetemjöl väger därmed 9 gram (0,6 x 15). 

Hur mycket är en matsked smör i gram?

I ett tidigare stycke antogs att en matsked smör sannolikt väger mer än en matsked mjöl. Vi gör samma beräkning som ovan och finner att en matsked fast smör väger 14,3 gram. Smör är med andra ord tyngre än vetemjöl, vilket visar att det tidigare antagandet var korrekt.

Prenumerera

Missa aldrig en uppdatering

Senaste nytt