Blogg

Hur skaffar man vaccinpass?

Om du behöver ett så kallat vaccinpass, alltså ett bevis på att du är vaccinerad mot covid 19, kan du enklast logga in på e-hälsomyndigheten med hjälp av bankid. Saknar du bankid eller e-legitimation, kan du få hjälp på ett apotek.

Så, hur skaffar man vaccinpass? Först och främst måste du ha vaccinerat dig, de uppgifterna rapporteras till Nationella vaccinationsregistret inom sju dagar. Då kan du kan ladda ner uppgifterna som ett vaccinpass via e-hälsomyndigheten. Om du har en digital brevlåda, t ex Kivra, skickas dit intyg dit, och du har det tillgängligt. 

Hur får man vaccinpass i mobilen? Enklast är om du har en app med din digitala brevlåda. När du begärt att få ditt vaccinpass, kan du sedan hitta det i t ex Kivraappen.

Olika covidbevis – vaccin, tillfrisknandebevis och covidtest

Hur får man vaccinpasset? Ska du resa och behöver ett intyg på att du inte har covid men inte är vaccinerad, kan du testa dig och få ett testbevis om du testat negativt. Egentester är inte giltiga utan testet måste utföras av kvalificerad sjukvårdspersonal. Vaccinpass eller testbevis kan gälla vid resor, men kolla upp först på 1177 vad som gäller dit du ska resa.

Har du haft covid och har tillfrisknat, kan du ansöka om tillfrisknandebevis. Detta måste också utfärdas av sjukvårdspersonal. Har du testat positivt inom den offentliga vården kan du via 1177 se vad som gäller.

För de flesta är det enklast och går fortare att söka vaccinpass. Alternativt göra ett test och få ett testbevis om man har ett negativt covid-test.

Har du ingen digital brevlåda kan du få vaccinpasset skickat till din folkbokföringsadress. Saknar du en folkbokföringsadress, kan du få det skickat rekommenderat.