Blogg

Robotarmar – Vad är det och när kan de användas

Användandet av robotar inom industrin har pågått ända sedan 1950-talet. Sedan den första roboten implementerades har tekniken självfallet gått framåt och idag finns det nya spännande robotvarianter på marknaden.

Även om stora, klumpiga traditionella industrirobotar fortfarande används i väldigt stor utsträckning så har kollaborativa robotar börjat användas i allt större utsträckning. I den här artikeln går vi igenom vad de här robotarmarna är för något, hur de fungerar och hur de revolutionerar industrierna.

Vad är kollaborativa robotar?

Kärt barn har många namn. Kollaborativa robotar, cobots eller robotarmar – oavsett vad du föredrar att kalla dem så tar de en allt större plats inom tillverknings-, process- och produktionsindustrin. Till skillnad från traditionella industrirobotar är robotarmar tillverkade för att kunna jobba tillsammans och samarbeta med människor och andra robotar.

Alla kollaborativa robotar är speciellt utrustade med flera kameror och sensorer. På så sätt kan de känna av och anpassa sig efter sin omgivning. Om en cobot är påväg någonstans och någon går förbi så känner den av det och stannar direkt. På så sätt kan robotarna arbeta sida vid sida med mänskliga arbetare på ett säkert sätt utan ökad risk för skador och olyckor.

Hur kollaborativa robotar kan användas inom industrin

Eftersom de här robotarmarna är relativt små, smidiga och kan arbeta tillsammans med människor finns det många arbetsområden för dem inom industrin. De kan till exempel med fördel användas för att utföra uppgifter som är farliga för människor, som att till exempel hantera farliga ämnen eller arbeta på höga höjder.

Att använda cobots till repetitiva och monotona uppgifter är ett bra sätt att spara in på arbetskraft. Genom att låta roboten göra det kan arbetarna lägga sin tid och fokus på viktigare saker som kräver mer kreativt tänkande. Roboten kan även utföra uppgifter med betydligt bättre precision än en människa, så de passar perfekt till repetitiva uppgifter som kräver noggrannhet.

De kan också användas för att assistera de mänskliga arbetarna genom att exempelvis hämta eller lägga undan saker. Inom sjukvården används cobots till exempel för att assistera kirurger vid komplexa och intensiva operationer, vilket minskar risken för fel och förbättrar resultatet. På samma sätt kan de hjälpa till inom industrin med olika uppgifter.

En robot för flera uppgifter

En väldigt stor fördel med kollaborativa robotar är att de är relativt enkla att anpassa och programmera om. Det gör att en robot kan användas för att utföra flera olika uppgifter, istället för att ha en robot för varje uppgift som tidigare krävts. På så vis kan företaget spara in pengar i inköp och robotens potential kan utnyttjas till fullo.

Det här är speciellt bra för mindre företag som inte har de ekonomiska möjligheterna att införskaffa flera robotar. Då kan de börja med en cobot och låta den utföra flera olika arbetsuppgifter. På så vis kan även små företag öka produktionens effektivitet och lönsamhet genom att implementera den nya teknologin. Därefter kan företaget allt eftersom välja att implementera fler cobots i takt med att produktionen ökar.