Så skapar du en modern webbplats
Idag är det länge sedan den första hemsidan blev publicerat på nätet. Något som vi idag kallar internet. Det hela började med mycket enkla textbaserade sidor, för att sedan utvecklas i rasande takt till den nivå vi ligger på idag. Numera finns det allt från komplicerade spelsidor med casinon utan svensk licens, till företag, tjänster och online shopping representerat online. Vi ska ta en koll på hur det går till att skapa moderna webbplatser.
Generell information om webbplatser
För alla som behöver den grundläggande informationen, så är webbplatser sådant som befinner sig under ett visst domännamn. Alltså det som du skriver in när du vill komma till en specifik webbplats. Alternativt går det också att söka det du vill ha eller veta mera om via en sökmotor.
Här är det Google som är den överlägset mest populära, använda och mest funktionella sökmotorn. Något som också betyder att de sätter upp de flesta regler och förhållningssätt för webbplatser online. Det, både till för och nackdel för alla från internetanvändare till företag.
Alltså, kommer det inte bara vara så enkelt som att skriva lite text, ladda upp ett par bilder och sedan trycka på publicera. Ja, eller kan det vara så enkelt? Svaret är både ja och nej. Det finns faktiskt lite du måste veta och känna till.
Hur mycket du behöver kunna, beror sedan helt och hållet på vilken typ av sida det är och hur stor din konkurrens är. Handlar det bara om en liten personlig blogg, där du vill dela tankar och bilder med familjen och de du känner? Då, kommer det att vara mycket enkelt.
När vi pratar om moderna webbplatser, kommer detta också vara standard idag. I det fallet finns det redan klara system som gör det mycket enkelt för webbplatser att exempelvis fungera i både mobiler och datorer.
Valet av domän – Det URL som står i webbläsaren
För det första måste du skapa grunden för en webbplats. I det fallet börjar det hela med att skaffa en bostad och en adress. Nästan precis som i verkliga livet. Vad vi talar om är det vi kallar en domän, vilket blir den adress som kommer att stå i webbläsaren. Alltså din webbkraft på nätet.
Beroende på vilken inriktning du har på din webbplats, kommer det att finnas olika val att göra av adress. Är det enbart en privat sida du skapar, kommer det vanligtvis att gå bra med en svensk domän, eller en annan populär toppdomän.
Gäller det ett företag, måste du se till att välja det rätta namnet, samt en domän som passar in på det område du riktar dig mot. I det fallet företagets genre samt det land du fokuserar på. När du väl har din domän, måste du också hyra ett hus som den kan bo i. Det kallar vi för webbhotell.
Det du gör då, är att hyra ett passande webbhotell för det område du ska vara verksam inom, som också har alla de funktioner och den säkerhet du behöver. Vidare ska du också se till att välja ett hotell med tillräckligt utrymme.
Vilket CMS system passar bäst?
Idag använder de flesta något vi kallar ett CMS-system för att skapa webbplatser. Här finns det en rad olika, faktiskt fler hundra av dem. Dock är det bara ett fåtal som fått uppmärksamhet och som verkligen fungerar fullt ut med dagens teknik.
I det fallet handlar det om tre stycken CMS system. Det är WordPress, Joomla samt Drupal. I det fallet är det WordPress som är helt överlägset i både enkelhet, stabilitet och popularitet. Med anledning av det, kommer ditt bästa val vara att bygga din hemsida i WordPress.
För att göra det, brukar de flesta behöva ett tema. Något som då är ett ramverk för hur en sida ska se ut och vilka funktioner den har. De som har stora kunskaper, kan givetvis själv bygga teman för WordPress. På så sätt får de möjligheter att utforma allt i detalj.
När ett CMS inte lämpar sig
Vissa gånger kommer det finnas tillfällen då ett CMS inte alls blir det bästa valet. Här kan det gälla saker som spelsidor online eller statliga institutioner, banker eller andra webbplatser som behöver en högre säkerhet. I det fallet talar vi om något med det internationella namnet ”bespoke”.
Med det syftar vi på en webpplats som är byggd från grunden, utan något generellt system i botten. Det enda som brukar finnas i grunden är det ramverk som bygger upp var saker kan placeras på en hemsida. Detta är också något som är det dyraste valet för en webbplats, och kräver mest kunskap.
Skapa innehåll och uppdatera hemsidan
Oberoende om du har valt en bespoke hemsida eller en webbplats byggd med CMS, kommer du alltid att ha enkla funktioner för att skiva in, fylla på, och uppdatera content och bilder. Här ska de som skapar en hemsida från grunden också skapa möjligheter för det.
Använder du WordPress kommer det redan att vara inbyggt i systemet. Faktum är att WordPress oftast är att föredra. Här är det absolut det enklaste systemet att lära sig. Vidare är det också välbyggt och i grunden anpassat att klara Googles inspektioner.
Sammanfattning av att skapa en modern webbplats
Som ny ägare av en blivande hemsida har du två valmöjligheter. Den ena är att du bygger den på egen hand. Ditt andra val är att anlita någon för att skapa den. Väljer du att skapa den på egen hand, kommer det kräva mindre till medelstora kunskaper vid valet CMS system.
Bygger du den från grunden, kräver det stora kunskaper. Detta val blir det absolut billigaste, men också mest tidskrävande. Väljer du istället att anlita någon att bygga din hemsida, eller webbplats beroende på storlek, kommer det att kosta pengar.
Här är det svårt att säga hur mycket. Vill du bara ha en blogg, finns det studenter som fixar det för 500 kronor. Kontaktar du en webbyrå, ligger priset högre. Här kan du förvänta dig allt från 3 000 – 35 000 kronor eller vissa gånger mera.