Sommartips till semestern: 4 aktiviteter för årets soligaste veckor
Att planera aktiviteter för sommarens lediga dagar går att likna vid att spela på casino via internet. Du gör din insats – i form av tid – och hoppas på ett specifikt utfall. Vid Roulettebordet vill du att kulan ska landa på ett nummer du har satsat på, under semestern vill du i stället att vädret ska stämma överens med den aktivitet som du har planerat in.
Men vad ska du göra under dessa soldränkta dagar? Efter månader med jobb eller skola, där dagarna har en tydlig gångordning, kan det ibland kännas svårt att veta hur man bäst ska ta tillvara på de oceaner av tid som öppnar sig när det är dags för semester eller sommarlov. Samtidigt är antalet dagar begränsade och man vill ta vara på varje soltimme som finns att tillgå.
För att inte dagarna ska springa iväg från dig är det alltid en god idé att lägga upp en plan. Det kan kanske kännas lite tråkigt att schemalägga dagar som ska vara så fria som möjligt, men du kommer att tacka dig själv i efterhand, när du tittar tillbaka på allt du hann med att göra under sommaren.
Att planera behöver inte betyda att varje dag måste innehålla extravaganta aktiviteter eller att du måste följa ditt schema till punkt och pricka. Se det mer som något att utgå ifrån. Planerar du in en resa är det dessutom bra att bestämma datum i god tid så att du kan få så bra biljettpriser som möjligt.
Samla familjen eller vännerna runt bordet och diskutera vad ni allra helst vill göra när solen tittar fram. Kom ihåg att det bara blir roligt om alla känner att de får göra åtminstone en sak som de tycker är kul. Att du får med alla dina önskemål på schemat blir mindre kul om någon annan är besviken över att inte ha fått med något alls.
För att ge lite hjälp på traven kommer här några tips på vad ni kan tänkas hitta på under de bästa dagarna på året.
En dag på stranden
Om vädret tillåter är en dag på stranden alltid ett säkert kort. Packa ner allt ni behöver och tillbringa flera timmar med sol och bad. För den optimala stranddagen finns det några aspekter att tänka på.
Till att börja med, det kanske viktigaste: solskyddsfaktor. Att tillbringa alldeles för lång tid under direkt solljus utan att skydda huden är inte bra för hälsan. Särskilt om det blåser lite kan det vara svårt att märka av hur mycket solen faktiskt bränner. Vill det sig tillräckligt illa kan du till och med bränna dig så mycket att du får feberfrossa några timmar senare. Var därför alltid noga med solkräm.
Minst lika viktigt är att packa med sig vatten. Vill du undvika solsting gäller det att se till inte drabbas av vätskebrist. Det har på senare år blivit väldigt populärt med vätskeersättning i form av brustabletter, men det säkraste kortet är alltid att dricka vanligt hederligt vatten.
För de lite mer rastlösa i sällskapet är det även en god idé att ha med sig saker att fördriva tiden med. Ta med en trave tidningar och några sällskapsspel så kommer ingen att börja fråga om det inte är dags att åka hem snart.
Svemester
Ett ord som har varit på tapeten det senaste åren är “svemester”, vilket kort och gott betyder att man väljer att semestra hemma i Sverige. Detta är både ett billigare och mer klimatsmart alternativ i jämförelse med att hoppa på ett plan till varmare breddgrader.
Självklart ska man få unna sig en weekend på Mallorca också, men troligen finns det flera delar av vårt avlånga land som du aldrig har satt din fot i. Om du inte är sugen på camping finns det ofta fina hus att hyra över hela Sverige via Airbnb. Utforska Värmland eller ta en vecka på Gotland.
Vill du vara nära hemmet men ändå bege dig ut på en resa erbjuder de flesta regioner olika typer av sommarkort för kollektivtrafik. Till exempel tillhandahåller Skånetrafiken ett kort som låter sig åka var du vill i länet under hela sommaren.
En svemester är vad du gör den till. Packa bilen och bege dig ut på vägarna. Du kanske är med om något som blir ett minne för livet.
Bemästra nya maträtter
Att planera semestern handlar inte bara om resor och sol. När temperaturen stiger och grillar fram i hela landet. Inte sällan går man dock på säkra kort och grillar det man redan vet att man tycker om. Här har du möjligheten att utöka ditt arsenal med paradrätter.
Inte sällan har man ett berg av kokböcker i bokhyllan – ofta presenter – som man knappt har öppnat. Utnyttja den något långsammare tillvaron som en semester ofta innebär och plocka ner dessa böcker. Kanske hittar du en ny favoriträtt?
Självklart måste det inte vara en grillrätt. Poängen är snarare att låta matlagningen ta tid. Hur du lagar är viktigare än vad du lagar. För att ge dig själv en utmaning kan du välja en rätt och sätta som mål för sommaren att bemästra den helt och hållet. Har du ingen kokbok hemma finns det mängder av recept att ta del av via internet.
Festivaler
Sommarens ankomst betyder också grönbete för alla som älskar att gå på festivaler. Har du aldrig varit på Way Out West är det här kanske året som du bryter trenden och hoppar på tåget till Göteborg. Eller varför inte leta dig utomlands?
Den kanske mest klassiska festivalen i världen, Glastonbury, är ett måste för alla som älskar att upptäcka ny musik och träffa intressanta människor. Vill du inte resa så långt finns även Roskilde i Danmark på andra sidan sundet.
Ta en titt på vilka artister som är bokade till den festival du är sugen på att gå på. Om du bara vill se en handfull akter kanske du har tur och det visar sig att de spelar på samma dag. Då kan du spara pengar genom att köpa en endagsbiljett.