Ekonomi

Viktiga fördelar och nackdelar med bitcoin

Att investera i bitcoin, som du bland annat kan göra med quantum ai elon musk, har blivit allt mer populärt. Men vilka fördelar och nackdelar finns det med det? De frågorna och fler får du svar på precis nu. 

OBS: Tänk på att köp av bitcoin är en högriskinvestering. Du kan lika gärna förlora dina insatta pengar som att tjäna mer pengar. Denna artikel ska inte ses som ekonomisk rådgivning. 

3 fördelar med bitcoin

1. Man kan tjäna pengar snabbt

Kursen för bitcoin rör sig mycket snabbare än kursen för exempelvis aktier eller fonder. Det gör att potentialen för att tjäna pengar är stor, men du ska också tänka på att du kan förlora det du satt in. Den risken berättar vi mer om under nackdelar. 

2. Tekniken bakom bitcoin är solid

Tekniken bakom bitcoin är blockchain, det vill säga blockkedjeteknik som medför att alla transaktioner är och förblir säkra. Bitcoins smarta synkronisering med blockkedjan var det som gjorde att valutan slog igenom från första början. 

3. Man kan handla med krypto dygnet runt

Att handla med krypto är något man kan göra när som helst och var som helst. Till skillnad från stora börser som NASDAQ stänger aldrig handelsplatserna för bitcoin. 

3 nackdelar med bitcoin

1. Det är lite krångligt att komma igång

Att börja investera i bitcoin är inte lika lätt som att exempelvis skicka en Swish till någon eller att öppna ett ISK-konto i internetbanken. Det krävs tid att bland annat hitta en bra plattform att handla på och för att förstå hur bitcoin fungerar och vad som påverkar kursen. 

2. Det är lätt att förlora pengar snabbt

Lika lätt som du kan tjäna pengar snabbt kan du också förlora pengar snabbt. Detta då kursen för bitcoin rör på sig både fort och ofta.

3. Det finns säkerhetsrisker med bitcoin

Bitcoin är en säker valuta sett till att transaktionerna är säkra, men lagringen är bara nästan 100 % säker. Det har hänt att bitcoinplattformar hackats och alla kunder blivit av med sina pengar, men det är ovanligt att det händer. 

Är det värt det att investera i bitcoin?

Många tycker det, men många gillar att istället investera i aktier och fonder. Om bitcoin passar dig eller inte beror främst på hur villig du är att läsa på om tekniken bakom bitcoin, och hur villig du är att acceptera snabba svängningar som gör att du antingen blir mycket rikare eller mycket fattigare. 

Alternativ till bitcoin

Som alternativ till bitcoin finns bland annat:

Ethereum, som är världens näst mest populära kryptovaluta. 

Bitcoin Cash, som är ett billigare och snabbare mynt jämfört med vanliga bitcoin. 

Ripple, som är en kryptovaluta som har potential att bli mycket större, främst då den bakomliggande tekniken är riktigt bra. 

Vem uppfann bitcoin?

Bitcoin är en kryptovaluta som uppfanns av någon eller några som kallade sig Satoshi Nakamoto. Exakt vem som uppfann bitcoin vet man dock inte, även om vissa tidningar har chansat på vem eller vilka som ligger bakom pseudonymen. Dorian Nakamoto är en het gissning. 

Vad är bitcoin?

Bitcoin är världens största kryptovaluta som många gillar att handla med. Tekniken bakom valutan kallas för blockchain. Det är en teknik som gör att alla transaktioner som sker med bitcoin förblir säkra. Blockchain ser även till att alla transaktioner förblir spårbara och att man kan bryta bitcoin med sin dator.