Teknik

Är det en bra idé att investera i Amazon (+ AWS)?

Amerikanska Amazon är ett känt e-handelsföretag som tjänar mycket pengar på att erbjuda webbhosting, och i deras fall Amazon Web Services (AWS). I denna artikel försöker vi förutsäga om det är smart att investera i aktier för Amazon eller inte.

OBS: Denna artikel ska inte ses som ekonomisk rådgivning. Våra åsikter är våra egna, och de kan mycket väl vara fel. Ett bra tips är även att bara investera pengar som du har råd att vara utan, så prioritera att alltid ha pengar till det viktigaste såsom hyra och mat.

3 alternativ till att investera i Amazon

  • Att investera i krypto, som du bland annat kan göra hos immediate connect bli medlem. Värt att veta är samtidigt att investeringar i krypto är riskfyllda, du kan alltså antingen tjäna mycket pengar eller förlora mycket pengar på kort tid. Så det är särskilt viktigt att du bara investerar med pengar du har råd att vara utan.
  • Att investera i andra aktier än Amazon. Aktier inom mat, skog och bank ger traditionellt sett en bra avkastning.
  • Att investera i fonder. När du investerar i fonder låter du någon annan investera åt dig. Indexfonder ska nämnas som en populär typ av fond som följer aktieindex i stort, och detta tack vare att de som äger fonden sprider riskerna på ett bra sätt.

Amazon – en snabb historik

Amazon grundades 1994 av Jeff Bezoz, som innan hans tid på Amazon jobbade på Wall Street. Amazon var till en början en online-bokhandel, men utvecklades snabbt till en e-handel och så även en jätte inom webbhosting. 

Idag äger Amazon över 40 dotterbolag och erbjuder allt ifrån streaming av tv-serier till tvål.

Aktiekursen för Amazon

Amazons aktiekurs har ökat under de senaste åren, men värt att veta är att företaget i regel inte tjänar några pengar – de investerar nämligen nästan alla pengar som annars hade skrivits ner som en vinst. 

Så istället för att skryta om bra resultat är Amazon noga med att istället etablera sig på nya marknader, däribland Sverige för att således kunna tjäna mer pengar i framtiden. Men det finns såklart inga garantier för att Amazons expansionsplaner ger god avkastning till dig som sparare. 

Vikten av Amazon Web Services 

Amazon Web Services är Amazons stora kassako. Det är en skalbar webhosting-plattform med betalmodellen pay-as-you-go. Så om din webbsida bara har några fåtal besökare behöver du inte betala så mycket, medan du behöver betala desto mer till Amazon om din webbsida är välbesökt.

Den flexibla prismodellen och den bra prestanda som AWS har gör att Amazon Web Services sannolikt kommer att vara populärt även i framtiden. Så om du undrar om Amazon är ett bra investeringsalternativ, ta då ställning till vad du tycker om AWS. 

För om du tror att det finns en bra framtid för AWS så tror du också att Amazon kommer att bli en lönsam investering även i framtiden.

Tänk på att investera med måtta

Oavsett om du investerar i Amazon eller något annat företag är det viktigt att du tänker på att du aldrig ska investera i pengar du inte kan vara utan. En bra idé är att lägga undan en viss summa varje månad som du öronmärker för sparande, såsom exempelvis 1 000 kr eller en annan summa du känner dig bekväm med.