Blogg

Hotell Havanna – ett ögonkast från havet

Vid havet i Varberg, ligger Hotell Havanna. Precis som namnet antyder, hämtar Hotell Havanna inspirationen från Kuba. Hotell Havannas ägare är Erik Diding och hans kollegor Daniel Ehn och Marcus Karlsson. Nästan lika nära som du har till havet, har du till Varbergs centrum.

Vanliga frågor om Hotell Havanna

VadHotell och rombar
VarI Varberg, ett ögonkast från havet och en maklig promenad från centrum
ÄgareHotellet ägs av Erik Diding, Daniel Ehn och Marcus Karlsson
För vemÅk hit om du längtar till Kuba men vill uppleva allt på närmare håll

Är Hotell Saratoga förebilden till Hotell Havanna?

Hotell Saratoga ligger på det kända promenadstråket Paseo del Prado i gamla Havana, alldeles i närheten av Fuente de la India. Hotell Saratoga är närmast att betrakta som en institution i Havanna. Ursprungligen hyste byggnaden, som uppfördes 1880, ett lager men 1930 byggdes det om till hotell. Efter att ha varit stängt ett tag, återöppnades det 2005. 

I en gasolycka den 6 maj 2022 dödades tragiskt fyrtiosju personer och sedan dess är hotellet stängt för ombyggnation. Alla globetrotters och hotellfantaster håller nog tummarna för att detta kulthotell inom kort kan slå upp portarna igen. 

Hotell Saratoga i Havana är ett klassiskt femstjärnigt hotell och anses erbjuda det bästa boendet som går att uppbringa på Kuba. Huruvida ägarna till Hotell Havanna i Varberg hämtat inspiration från Hotell Saratoga i verklighetens Havanna förtäljer inte historien.

Ansenlig meny på Hotell Havanna: rom, rom och rom

De allra flesta förknippar nog Kuba, och Havanna, med rom i världsklass. Hotell Havanna i Varberg lever i högsta grad upp till de förväntningar som väcks av namnet. I hotellets bar finns en ansenlig meny med högklassig rom, närmare bestämt 278 olika sorter.

Vill vi vara riktigt noga med det numeriska, så finns det rom från samtliga av Kubas femton provinser, samt från ytterligare trettionio romproducerande länder. Även om rom från Kuba utgör en stor del av utbudet, finns det väl så mycket rom från Dominikanska Republiken, Jamaica, Venezuela, Barbados och Panama. En trettioårig Ron Barcélo samt ett antal sorter från Angostura, som tillverkar världens dyraste rom, sticker ut lite extra i det digra utbudet.

Och till din rom på Hotell Havanna: en cigarr från Kuba

Om rom är det ena som förknippas med Kuba, så är cigarrer utan tvekan det andra. Att dessa båda dessutom passar utmärkt att avnjuta tillsammans är det nog många som är beredda att skriva under på. Även på Hotell Havanna har man tagit fasta på detta, och bjuder in till en cigarr med tillhörande rom som en lämplig avrundning efter en utsökt middag. 

Varför inte lösa världsproblemen i sällskap av rom och en utsökt cigarr? Redan Churchill var som bekant en mästare på det, och det är nog ingen alltför långsökt gissning att den gode Winston konsumerade åtskilliga cigarrer under de dystra år som andra världskriget rasade. 

I Hotell Havannas varmt inredda röksalong utlovas en välfylld humidor, full av handrullade dyrgripar. Här finns något för varje smak, eller skall vi säga gom?

Hotell Havanna – bad och spa i Varberg

Hotell Havanna, eller Hotel Havana som det hade stavats på originalspråket, är beläget på Krabbes väg 4 i Varberg. Vill du på gammeldags manér skriva brev till receptionen och göra en bokningsförfrågan är postadressen 432 52 Varberg. 

Som nämnts innan är avståndet till havet försumbart. Vad passar då bättre än att ha en inriktning på just bad? Det är precis det hotellägarna tagit fasta på. Under själva hotellet har man grävt ut en källarvåning och utformat till en fantastisk bad- och spaanläggning. 

Ernest Hemingway inspirerar

Badet är inspirerat av den legendariske författaren och kubaälskaren Ernest Hemingway. Det är utsmyckat med tiotusentals marockanska kakelplattor i mustiga och varma toner som osökt för tankarna till Karibien. Så om du en dag känner för en snabbvisit till Havanna, då ligger det inte längre bort än Hotell Havanna, Varberg, Sweden.

Till sist, skälen att besöka Hotell Havanna:

  • En diger rombar med utbud i världsklass
  • Cigarrbar med välfylld humidor
  • Närheten till havet
  • Bad och spa med karibisk känsla