Ekonomi

Skydda din ekonomi i tider med högre ränta

När räntan på lån går upp är det viktigt att skydda din ekonomi på bästa sätt. Detta innebär att du måste vara smart om du funderar på att ta lån och absolut inte ta onödiga risker.

I dessa tider är det viktigt att du har en god kunskap om hur din ekonomi fungerar. Du bör veta vilka inkomster och utgifter du har, och hur mycket pengar du kan spara varje månad. Detta ger dig en bra grund för att planera dina lån och krediter.

Hur påverkar den höjda räntan inflationen?

Om Riksbanken bedömer att de behöver dämpa det framtida inflationstrycket höjs styrräntan. Eftersom bankernas räntor på lån följer styrräntan så leder det till en minskad investeringsvilja, dämpad konsumtion och sjunkande börskurser. Det minskar i sin tur det allmänna efterfrågan och då även inflationen. Detta är ett sätt att balansera ut ekonomin, men det tar sin tid och därför måste vi alla vara försiktigt med hur vi spenderar våra pengar just nu.

Att tänka på när du ska låna pengar

Det finns många saker att tänka på när man ska låna pengar. Man bör först och främst titta på sin ekonomi och se till att man har råd med de månatliga avbetalningarna, speciellt nu när ränta är högre. Man bör även jämföra olika långivare och deras räntor, för att hitta det bästa erbjudandet. Det finns många olika typer av lån och krediter, och därför är det viktigt att du alltid jämför noga. Om du t ex använder ett kreditkort kan det vara ett smidigt sätt att få en snabb kredit. Om du däremot tar ett sms lån måste du vara beredd på en väldigt hög ränta.

Spara pengar – tips för att spara pengar i vardagen

Det finns många olika sätt att spara pengar i vardagen, och just nu är det extra viktigt. Här är några tips som kan hjälpa dig att spara pengar:

– Handla på rea. Gå inte in i en butik utan att först ta reda på om det finns någon aktuell rea.
– Jämför priser. Ta alltid tid att jämföra priser innan du handlar, det kan ofta göra stor skillnad.
– Använd kuponger och rabatter. Se till att använda alla kuponger och rabatter som du har tillgång till.
– Planera dina inköp. Fundera innan du handlar och planera dina inköp, så slipper du onödiga impulsköp.
– Spara pengar varje månad. Att spara lite pengar varje månad är ett bra sätt att se till att man alltid har lite extra pengar tillgängligt ifall det skulle behövas.