BloggEkonomiKändisarLivsstilMarknadsföringMat & dryckMusikNyheterPolitikResaTeknik

Hur många delstater har USA?

USA är det fjärde största landet i världen i yta (efter Ryssland, Kanada och Kina). Men hur många delstater har USA egentligen?

Det finns femtio delstater i USA, plus Washington D.C. De två sista staterna som gick med i unionen var Alaska och Hawaii. Båda dessa gick med 1959.

Förutom de 48 sammanhängande delstater som upptar kontinentens mellersta breddgrader inkluderar USA delstaten Alaska i nordvästra yttersta delen av Nordamerika, och östaten Hawaii mitt i Stilla havet. De sammanhängande staterna avgränsas i norr av Kanada, i öster av Atlantiska oceanen, i söder av Mexikanska golfen och Mexiko och i väster av Stilla havet.

De första 13 staterna bildades år 1776

De första 13 staterna blev till i juli 1776 när de gick med på Förenta staternas självständighetsförklaring. Var och en av dessa anslöt sig till den första unionen av stater mellan 1777 och 1781, efter att ha ratificerat Confederation Articles, den första konstitutionen. 

Artikel IV, avsnitt 3, klausul 1 i konstitutionen ger kongressen befogenhet att tillåta nya stater i unionen. Sedan USA:s inrättande 1776 har antalet stater utökats från de ursprungliga 13 till 50. Varje ny stat har antagits på lika villkor med de befintliga staterna.

Hur många delstater i USA har dödsstraff, och andra frågor

  • Hur många delstater i USA har dödsstraff?
    Svar: I dagsläget är det 33 delstater i USA som har dödsstraff.
  • Hur många delstater i USA har legaliserat marijuana?
    Svar: Detta är något som ändras snabbt. I början av september 2022 var det 21 delstater i USA som helt och hållet legaliserat marijuana. I en del andra delstater var det legalt för medicinskt bruk.
  • Hur många delstater i USA har fyra bokstäver?
    Svar: Alla delstater i USA har fyra bokstäver, men de flesta har fler utöver det. De stater som bara har fyra bokstäver är Iowa, Utah och Ohio. Det är alltså tre stycken.