Blogg

Örjan Ramberg – en man i stormens öga

Senaste åren har Örjan Ramberg befunnit sig under medias granskande lupp. Det som tidigare kallats ett “hetsigt humör” hos Ramberg övergick i kvinnomisshandel efter dokumentären om Rambergs ex-flickvän Josefin Nilsson. Efter att dokumentären hade sänts hintade flera av Rambergs före detta kärlekar om Rambergs våldsamma beteende. 

Snabbfakta om Örjan Ramberg

SkådespelareÖrjan Ramberg är känd som skådespelare och var länge anställd på Dramaten.
Dömd På 90-talet dömdes Örjan Ramberg för misshandel av sin flickvän sångerskan Josefin Nilsson.
I hetluften Efter en dokumentär om Josefin Nilsson hamnade Örjan Ramberg i hetluften efter att han mellan raderna utpekats som en av anledningarna till Nilssons dåliga mående och för tidiga död.
BarnÖrjan Ramberg är pappa till den avlidne rapparen Einárs halvbror George. Han har ytterligare två barn.

Från musiker till skådespelare

Jörgen Ramberg blev känd för den stora massan under 70-talet. Ramberg hade från början musikambitioner och gjorde inhopp i det populära bandet Tages, men efter scenskolan i Malmö 1974-77 var det teater som gällde på heltid för Örjan Ramberg. Sedan slutet av 70-talet har Ramberg varit en del av Dramatens fasta ensemble. Besökare har under åren kunnat se Ramberg i stora uppsättningar och hans rolltolkningar har varit uppskattade både av publik och kritiker.

Privat har Örjan Ramberg gjort sig känd för att ha varit tillsammans med flera svenska skådespelerskor. Ramberg är pappa till tre barn. Dessa tre barn har varsin skådespelande mamma och ingen av mödrarna lever Örjan Ramberg med idag. Ewa Fröling är mamma till Örjan Rambergs äldsta barn Tilde. Med Lena Olin har Ramberg sonen Auguste. Yngst är George Ramberg. Den sistnämnde är genom sin mamma Lena Nilsson halvbror till den mördade rapparen Einár vars riktiga namn var Nils Grönberg. 

Örjan Rambergs tre barn är alla vuxna idag men mellan dem är det ganska stora åldersskillnader:

  • Tilde Fröling föddes 1980
  • Auguste föddes 1984
  • Yngsta barnet, George, föddes 1998

Örjan Rambergs hetsiga humör

Länge har det varit känt att Örjan Ramberg har ett hetsigt humör. I programmet ”Stjärnorna på slottet” talade Ramberg själv ut om sin nästintill obefintliga stubin och berättade att detta karaktärsdrag satt honom i knepiga situationer mer än en gång. Ramberg nämnde exempelvis en incident med en kollega på Dramaten vilken Ramberg skallade under en hetsig diskussion. Enligt Ramberg själv har dessa episoder av hans liv skapat mycket ånger hos honom.

I svallvågorna av MeToo blev Örjan Ramberg ett namn på mångas läppar. Efter en dokumentär om Rambergs före detta flickvän, den avlidna sångerskan Josefin Nilsson, framkom anklagelser gällande att Ramberg skulle ha misshandlat Nilsson under deras relation. Josefin Nilssons syster riktar i dokumentären skarp kritik mot Örjan Ramberg och menar att han på många sätt var anledningen till att Josefin Nilssons liv blev alldeles för kort. Efter att dokumentären sänts startade en folkrörelse som kom att kallas ”Brinn för Josefin”. Grupper av människor samlades utanför Dramaten med facklor i händerna och krävde Rambergs omedelbara avsked från den stora teatern. Även i sociala medier florerade hashtaggen #brinnforjosefin som ett sätt att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Även Lena Olin och Ewa Fröling har antytt att de blev otroligt illa behandlade av Örjan Ramberg under deras respektive kärleksrelationer. Däremot anklagar inte Lena Nilsson Örjan Ramberg för misshandel mot henne. 

Örjan Ramberg – ute i kylan

Efter dokumentären om Josefin Nilsson har skarp kritik fortsatt att riktas mot Örjan Ramberg. Pjäsen som Ramberg skulle ha spelat i lades ner efter att dokumentären hade sänts och efter det har det varit skralt, för att inte säga heldött, bland skådespelarjobben för Örjan Ramberg. I en debattartikel skriven av Ramberg själv bemötte han anklagelserna om misshandel och menade att de var överdrivna samt att han redan sonat sitt straff. Straffet Ramberg refererar till är de månader av villkorlig fängelsedom avtjänade efter att han blivit dömd för misshandel av Josefin Nilsson under 90-talet. Ramberg åtalades i tre fall men blev enbart dömd för ett av dem. I debattartikeln beskriver Ramberg också hur han utsatts för en lynchmobb och blivit hotad till livet efter dokumentären om Nilsson.

Enligt flertalet artiklar har Örjan Rambergs barn tagit avstånd från sin pappa efter anklagelserna som riktats mot honom. Googlingen ”Lena Nilsson Örjan Ramberg misshandel” ger information om att yngste sonen, George, tagit uppgifterna om sin far ytterst hårt och klippt alla band till honom. Gällande de två äldre finns det mindre information att tillgå men Örjan Ramberg själv har uttalat sig om att han inte har någon vidare kontakt med sina barnbarn som hans äldsta dotter Tilde Fröling är mamma till.