Blogg

Peter Magnusson – folkkär som få

Det är få förunnat att ha en så stadig karriär som Peter Magnusson. Detta komiska geni går hem hos såväl gammal som ung och många är de svenskar som skrattat åt hans parodi av Kungen, populära filmer och inhopp i otaliga serier. 

Snabbfakta om Peter Magnusson

Namn:Peter Magnusson 
Född:1974
Yrke:skådespelare, manusförfattare och komiker 
Familj:Dottern Greta Magnusson 

Peter Magnusson är inte bara komiker

På Wikipedia står det komiker inom parentes efter Peter Magnussons namn. Detta är dock en klen beskrivning av Peter Magnussons gärning inom underhållningsbranschen de senaste årtiondena. Magnusson är förvisso otroligt komiskt lagd. Hans parodier av andra kända personer har mottagits med stor uppskattning hos det svenska folket. Tillsammans med kollegorna David Hellenius och Christine Meltzer utgjorde Peter Magnusson länge en humorgrupp som bland annat parodierade kungafamiljen. Dessa sketcher blev ytterst älskade och sändes i svensk tv på bästa sändningstid.

Det var inte komik som var början på Magnussons karriär på tv. Precis som många andra filmintresserade packade Peter Magnusson väskorna som ung och åkte över Atlanten till det stora filmlandet i väst – Amerika. I Los Angeles studerade han film och fortsatte sedan dessa studier även i London. Fyra år spenderade Magnusson med att förkovra sig i filmens magiska värld. Väl hemma i Sverige igen plockades Peter Magnusson upp av den populära tv-kanalen ZTV. Där ledde Peter Magnusson Pyjamas och det var i detta forum Magnusson började arbeta med humoristiska sketcher. 

Så blev Peter Magnusson älskad av svenska folket

Att skriva skämt var ingen konst för Peter Magnusson. Detta stod klart tidigt och med sin eviga parhäst David Hellenius vid sin sida blev tiden på ZTV bara en språngbräda för större tv-uppdrag. När TV4 drog igång Idol 2004 var det Peter Magnusson och David Hellenius som stod för programledarskapet. Duon testade även att leda Stadskampen i TV4 innan det blev tid att satsa mer helhjärtat på sketcher, denna gång tillsammans med tidigare nämnda Christine Meltzer. Magnusson, Hellenius och Meltzer bildade 2005 gänget bakom programmet Hey Baberiba. 

Att komiken hela tiden haft ett finger med i spelet är tydligt genom hela Peter Magnussons karriär, men skådespeleriet och det allmänna kreerandet har tagit minst lika stor plats. Peter Magnusson har, enligt sin wikipediasida, en roll i inte mindre än åtta långfilmer. På tv har han deltagit i över tjugo program och dessutom har Magnusson hunnit med att spela en del teater. Utöver medverkan har Peter Magnusson vid ett flertal tillfällen skrivit manus. Följande tre filmer har Magnusson listad som manusförfattare:

  • Sommaren med Göran
  • En gång i Phuket
  • Tillbaka till Bromma

Peter Magnusson släpper tittarna in på livet

Förutom att ha deltagit i tävlingsprogram som På Spåret, och tagit över rollen som mannen i tornet i Fångarna på fortet, har Peter Magnusson flera gånger släppt in åskådarna i sitt allra innersta. I program som Tina i fjällen och Anders flyttar in har Peter Magnusson öppenhjärtligt berättat om sin före detta sambo och vad som raserade deras äktenskap. Tillsammans med henne har Peter Magnusson dottern Greta Magnusson, född 2013. Relationen med Gretas mamma tog slut relativt snart efter Gretas födelse och modern hann aldrig bli Fru Magnusson.

År 2020 dök en ny flickvän upp vid Peter Magnussons sida. Denna kvinna, vid namn Josefina Sonnhammer syntes även till på premiärer och kvällstidningarna som Aftonbladet och Expressen dokumenterade hennes existens. Efter ett tag försvann Josefina från rampljuset och även Peter Magnussons Instagram ekar tomt på flickvänsfronten. Istället kan Magnussons nästan femtiotusen följare på Instagram följa hans olika uppdrag framför kameran. Under våren och sommaren har arbetet med en ny säsong av ”Sommaren med släkten” dokumenterats flitigt, ännu en serie som bidragit till Magnussons popularitet bland det svenska folket.