Blogg

Hur blir man av med bananflugor?

Om du har problem med bananflugor där hemma så är det första du behöver göra att ta reda på var flugorna kommer ifrån. Om de håller till runt någon särskild mat som ligger framme så kasta ut den och skrubba området rent. Du kan använda vilken typ av rengöringsmedel som helst för att desinficera området.

I vissa fall kan det räcka att på detta sätt ta bort deras ”hem” för att driva bort frukt- eller bananflugorna. Torka noggrant av alla bänkskivor. Håll diskbänkens avlopp fria från rester så gott det går. Om du inte gör det blir dessa ställen de perfekta platserna för fruktflugor att föröka sig.

Hur man blir av med bananflugor

Enligt den allmänna uppfattningen är följande en av de enklaste och mest effektiva teknikerna för att utrota och döda fruktflugor. Allt du behöver göra är att ta en hög burk eller vas, lägga i något som fungerar som bete och lockar flugorna. Det kan vara honung, rutten banan eller liknande. Skapa nu en tratt med hjälp av ett papper. Sätt tratten i burken. Flugorna kommer att attraheras av lockbetet och kommer att flyga in i tratten, men kommer inte att kunna fly ut igen. Placera nu denna fälla nära ett område där det finns mycket flugor. Döda flugorna som samlats i burken genom att hälla i kokhett vatten.

Hur blir man av med bananflugor med ättika?

Häll lite vinäger eller ättikssprit och lite honung eller sirap i ett litet glas. Späd med lite vatten och rör om. Droppa slutligen en enda droppe diskmedel i glaset. Doften av surt och sött påminner om doften av ruttnande frukt och lockar bananflugorna till sig. De landar på vätskeytan för att äta, men kan inte ta sig därifrån eftersom diskmedlet sänker ytspänningen så att de istället drunknar. Redan efter ett par timmar kan det finnas massvis med drunknade bananflugor i glaset.

Hur man blir av med bananflugor i krukor?

Om du har flugor i blomkrukorna så beror det på att du vattnat för mycket och inte låtit jorden torka upp mellan vattningarna. Vissa krukväxter tål förvisso inte att torka det minsta, så det kan vara extra besvärligt med dem.

Dessa flugor är dock inte frukt- eller bananflugor utan är vad som brukar kallas blomflugor. Om du testar metoden med ättika på dem så kommer det därför inte att fungera. Det som funkar bäst för att få bort blomflugor är att strö lite kaffesump eller snus ovanpå jorden i krukan. Och som sagt, låt jorden torka upp emellanåt.